Met het ‘cirkelen’ heb ik het basisprincipe van de communicatie tijdens het ontwerpproces uitgelegd. Maar hoe ik ontwerp bepaalt ook hoe lang het duurt voor een ontwerp klaar is.

Als ik ontwerper bedenk ik een ‘toekomstige situatie’. En wat er niet is, kan je ook niet zien. Het is mijn werk om dit zichtbaar voor u te maken. Ik streef er naar dat u zich niks ‘voor hoeft te stellen’, maar dat u het gewoon kunt zien!

Aan de basis van mijn presentaties ligt een 3D model. Dat maak ik van al mijn ontwerpen. Ik gebruik het natuurlijk om plattegronden en gevels te laten zien. Maar ik gebruik het ook voor 3D impressies. Hiermee kan je (a la google streetview) 360graden om je heen kijken. Een plattegrond en een gevel zijn waardevolle tekeningen, maar het blijven ‘platte tekeningen’ waarbij je zelf een voorstelling moet maken van hoe dat er dan ruimtelijk uitziet. Die moeite bespaar ik mijn opdrachtgevers (en mijzelf) graag! Ik vind ruimtelijke kwaliteit te belangrijk om de beoordeling daarvan aan het voorstellingsvermogen over te laten…

Als het ontwerp klaar is vat ik dit samen in een ontwerpboekje. Computers zijn geweldig gereedschap, maar het blijft ook fijn om iets tastbaars te hebben waarin je lekker kan bladeren. Daarom die ouderwetse boekjes.

En om mijn ontwerpen nog tastbaarder te maken staat er op mijn kantoor een 3D printer. Daarmee maak ik schaalmodellen van mijn ontwerpen. Zo niet nog fijner dan een tekening.

Impressies, boekjes en schaalmodellen samen helpen om een ontwerp niet alleen te ‘begrijpen’, maar ook al een voorproefje van de ‘ervaring’ te geven. Het maken van die ‘producten’ kost natuurlijk tijd.

Ten slotte is er nog een aspect dat van invloed is op de kosten: het uitwerkingsniveau

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!