Hoe ik werk en wat ik maak is hopelijk wat duidelijker. De 3e factor die de kosten bepalen is het uitwerkingsniveau. Dit gaat over welke informatie allemaal meegenomen wordt in het ontwerp. Dit verschilt nogal per project. Wat voor alle projecten gelijk is is dat we stap voor stap de hoeveelheid informatie meenemen in het ontwerp. Bij elk project bekijk ik welke stappen van toepassing zijn.

STAP 1
Allereerst begin ik met het uitzoeken van de regelgeving. Het is immers zonde om tijd (= geld) en energie te steken in een ontwerp dat domweg niet gemaakt mag worden…

STAP 2
Als we weten wat kan en mag begin ik met ontwerpen. Dat begint met de grove lijnen. Zowel qua plattegronden als ook qua materialen en uitstraling. Bewust in meervoud want er zijn altijd meerdere opties mogelijk. Die teken ik omdat het fijn is om wat te kiezen te hebben. Maar ze zijn ook bedoeld om elkaar te ‘vinden’ in wat we mooi vinden…
Het ontwerp waar we mee verder gaan is veelal een combinatie van ‘het beste’ uit de ontwerpstudies. Dit ontwerp noemen we het voorlopig ontwerp (VO). Hierin ligt de hoofdafmetingen, de gevelindeling en materialen van het ontwerp ‘vast’ (*). Het VO kunnen we bij de gemeente voorleggen voor een zogenaamde ‘concept aanvraag’. Een soort ‘quickscan’ om te kijken of er t.a.v. eventuele vergunningen nog hobbels op de weg te verwachten zijn.

STAP 3
Bij de volgende stap gaat techniek een grotere rol spelen. Natuurlijk ontwerpen we geen luchtkastelen, maar in het VO is de rol van techniek beperkt tot ‘het moet aannemelijk zijn dat het gemaakt kan worden’. Maar als we bij de gemeente een vergunning aan gaan vragen moet deze ‘aannemelijkheid’ wel aangetoond worden. Dat doen we door in het ontwerp enkele technische aspecten uit te werken. Met name de constructie (hoe zorgen we ervoor dat alles blijft staan) en de installatie (hoe zorgen we ervoor dat er een aangenaam klimaat is binnen).

STAP 4
(wordt aan gewerkt, volgt snel…)

STAP 5
(wordt aan gewerkt, volgt snel…)

Met het toelichten van proces, werkwijze en uitwerking zijn de kosten voor het ontwerp ‘verklaard’. Maar dan is er over de bouwkosten nog niks gezegd. Hier ben ik ook zeker geen expert in. De markt kent zoveel veranderingen dat bouwkosten een specialisme zijn. In bovengenoemd stappenplan is het zeker slim om vanaf stap 2 bij elke stap de bouwkosten ook te monitoren voordat we het ontwerp verder gaan uitwerken. Die kunnen berekend worden door ofwel een onafhankelijke adviseur ofwel de aannemer die (mogelijk) bij het project betrokken wordt. Hier maken we vooraf ook afspraken over.

Alles bij elkaar veel informatie waar u de nodige vragen bij zult hebben. Die beantwoordt ik graag. Neem gerust contact met me op om een afspraak te maken.

(*) ‘vast’ blijft voor mij een rekbaar begrip…het ontwerp ligt naar mijn idee namelijk pas echt vast als het gemaakt is…tot die tijd is er altijd nog de mogelijkheid om te wijzigen. Al zal dit naarmate de uitvoering nadert en (of vordert) wel gepaard gaan met grotere consequenties…

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!