AvoRO is door D.M. Alferink Architect gevraagd om mee te ontwerpen aan een woning in Zeist (Utrecht). Gezamenlijk is in de afgelopen weken voor een landelijk gelegen perceel tussen de drie buitenplaatsen ‘Slot Zeist’, ‘Ridderhofstad Blikkenburg’ en ‘Landgoed Wulperhorst’ een schetsontwerp gemaakt. In zowel de samenstelling van van het bouwvolume als in de materialisatie is zoveel mogelijk rekening gehouden met de landschappelijke kwaliteiten.

Klik hier om de portfolio pagina van dit project te bekijken.

Het kavel waar de woning op komt te staan is een rijksmonument en onderdeel van een bijzonder fraai landschap. De locatie is geliefd onder de inwoners van Zeist.

Op het kavel mag een woning van 8m1 hoog gemaakt worden. De gemeente heeft d.m.v. een omgevingsvergunning toestemming verleend voor een woning met deze hoogte. De eigenaar van het perceel vindt deze niet passen op de locatie. De bouwmassa is te fors en de stijl waarin de woning ontworpen is komt nauwelijks voor in de omgeving. Daarom is gevraagd een alternatieve woning te ontwerpen. Hierbij zijn de volgende uitgangspunten meegegeven:

1. De woning mag bestaan uit niet meer dan 1 bouwlaag om zo de zichtassen op de locatie niet te belemmeren.
2. De woning moet zoveel mogelijk opgaan in het landschap.
3. De woning moet energie-neutraal gemaakt worden om de milieubelasting te minimaliseren.

Het voorgestelde ontwerp bestaat uit 4 volumes. Een ondergronds keldervolume, 2 ‘schuren’ die refereren aan de schuren die in de omgeving gebouwd zijn en een glazen ‘tussenlid’ die de 2 ‘schuren’ met elkaar verbindt. Door de 2 ‘schuren’ ten opzichte van elkaar te verschuiven oogt de woning minder massief in het landschap.

isometrie
(afbeelding: isometrie bouwvolume)

Het betonnen keldervolume wordt ontsloten vanuit de woning. Om daglicht toetreding mogelijk te maken is aan de achterzijde van de woning is een bescheiden talud gemaakt. Ook de berging is via dit talud toegankelijk. De 2 ‘schuren staan op de kelder en zijn gemaakt van hout. Het dak wordt of bekleed met hout, of afgewerkt met zink. De 2 schuren zijn uniform gematerialiseerd zodat de woning vanaf de Tiendweg gezien op een groep schuren lijkt.
De daglicht openingen zijn voornamelijk aan de achterzijde van de woning gesitueerd. Deze kunnen (deels) afgesloten worden d.m.v. houten schuifluiken. Door het aanzicht gezien vanaf de Tiendweg zoveel mogelijk gesloten te houden worden zowel privacy gewaarborgd als het beeld van de groep schuren zo min mogelijk verstoord.

linksvoor
(afbeelding: perspectief voorzijde met talud)

Voor de indeling van het hoofdgebouw is gekozen voor een ‘open plattegrond’. Zo blijven de gevels vrij en kunnen grote daglicht openingen gemaakt worden. Het mooie uitzicht wordt zo optimaal benut. In de open ruimte staan ‘blokken’ waarin de facilitaire functies (keuken, toilet, kasten, etc.) zijn opgenomen. In het bijgebouw zijn de schuur en de hoofdslaapkamer incl. inloopkast en badruimte ondergebracht. In de kelder bevinden zich een berging/technische ruimte en 2 slaapkamers met elk een eigen sanitaire ruimte.

plattegrond
(afbeelding: plattegrond)

rechtsvoor
(afbeelding: perspectief voorzijde)

rechtsachter
(afbeelding: perspectief achterzijde)

Tagged with: , , , , ,