De kop is eraf! Vorige week heeft AvoRO 3 verschillende ruimtelijke modellen gepresenteerd voor de woning aan de Achterweg in Alkmaar. Een spannend moment. Voor de opdrachtgevers: “wat voor ideeën komt AvoRO mee aanzetten?”, maar ook voor mij als architect: “hoe wordt er op mijn inzichten gereageerd?”.

In het beginstadium van een ontwerp vind ik het belangrijk om in de breedte te onderzoeken. Er zijn talloze ontwerp mogelijkheden. Ik vind het belangrijk om, op basis van de wensen van de opdrachtgever, een aantal kansrijke modellen te ontwikkelen. Dit zijn modellen die zich onderling verschillend zijn op het gebied van bouwmassa en ruimtelijke structuur (plattegrond). Zo hoop ik mijn opdrachtgevers een goed overzicht te geven van ‘wat mogelijk is’. Ook kunnen de modellen onderling vergeleken worden. Op basis van de voor- en nadelen kan een, of een combinatie van meerder modellen gebruik worden als basis voor de volgende stap in het ontwerp.

Er zijn drie modellen besproken. Voor het overleg is, om de tekeningen visueel te ondersteunen, een massamaquette gemaakt. Model 1 is het ‘twee huisjes model’, model 2 is het ‘L-vormige huis’ en model 3 is het ‘stolpmodel’. Elk van deze modellen heeft natuurijk qua massa een andere verschijningsvorm. Maar ook de inhoud van de woning en het gebruiksoppervlak is per model anders. Vanuit het perspectief van de bouwkosten is dit een belangrijk punt om in de gaten te houden. Natuurlijk is in elk van de modellen wel het opgegeven programma van eisen (PvE) verwerkt.

overleg
(afbeelding: massamaquettes van elk van de 3 modellen)

AvoRO ‘zweert bij BIM’. Dus ook in dit stadium van het ontwerp is van elk van de modellen een 3D model gemaakt. Handig om snel perspectivische beelden te laten zien, oppervlaktes en bouwmassa te controleren en natuurlijk om plattegronden en doorsneden uit te genereren.

Uiteraard moet alle informatie nu even verwerkt worden door de opdrachtgevers. Als alles wat bezonken is, de voor- en nadelen helder zijn gaan we samen kijken hoe we verder gaan.

Tagged with: , , , ,