2016 voorbij laten gaan zonder nieuwsbericht kan natuurlijk niet. Het is ook zeker niet zo dat er niks gebeurd is. Integendeel. Het is dusdanig druk geweest dat het informeren van de buitenwereld niet de hoogste prioriteit heeft gekregen. Maar nu de druk even van de ketel is alsnog een update van wat AvoRO zoal gedaan heeft het afgelopen jaar. Dat wil ik de nieuwsgierige lezer niet onthouden.

Het mooiste dat je als architect mee kan maken is de realisatie van je ontwerp. Dit jaar was wat dat betreft prachtig. Zowel een prachtige woning in Koewacht (Zeeuws Vlaanderen) als de herbestemming van Pakhuis Dekker in Heiloo (Noord Holland) zijn uitgevoerd en opgeleverd. Twee projecten waar AvoRO met trots haar naam onder zet!
Over Pakhuis Dekker schrijf ik nog een apart bericht. Hier vertel ik graag wat meer over. Een plaatje wil ik jullie evenwel niet onthouden…
p1090257
(afbeelding: trappenhuis tijdens de bouw)

Woning Koewacht

De woning in koewacht is in na een flinke periode van voorbereiding in de periode maart-juli gebouwd. Dankzij die uitgebreide periode van voorbereiden verliep de bouw soepel. Alle wanden en het dak zijn in de timmerfabriek gemaakt en in delen naar de bouw vervoerd. Daar stond dus ook binnen 3 dagen een huis. Ook in de weken daarna ging het hard. Buitenom werd de gevel gemetseld en binnen gingen de installaties erin en werd er afgewerkt. Omdat Koewacht en Alkmaar niet bepaald dicht bij elkaar liggen was het helaas lastig om de bouwplaats veel te bezoeken. Gelukkig heeft dit niet voor problemen gezorgd. De Caluwe en Broekaart bleek een uitstekende aannemer die er bovenop zat. Wijzigingen, alternatieven en problemen deden zich amper voor en als er al sprake van was werd er goed gecommuniceerd. Hierdoor is het eindresultaat prachtig en wonen de eigenaren in een paleis…

5
(afbeelding: voorgevel)

Meer lezen over deze woning? Klik hier.

Rechtbank Breda

Het project dat me het meeste drukte heeft bezorgd is het interieur van de nieuw rechtbank in Breda. Dit is ontworpen door het bureau van Sevil Peach in Londen en dit ontwerp word gecoördineerd door Maarten Jamin uit Amsterdam. Een goed deel van die coördinatie was in handen van AvoRO.

interieurbreda
(afbeelding: zittingszaal, bron: Rijksvastgoedbedrijf)

De rechtbank is een zogenaamd PPS project (publiek private samenwerking). Kort gezegd schrijft de overheid een (gigantische) lijst van eisen waar een groep van samenwerkende private partijen een ontwerp voor maken. Maar ook de bouw, de financiering, het beheer en de diensten (bijvoorbeeld catering en beveiliging) vallen onder de opdracht. Een dergelijk project vraagt om heel veel coördinatie omdat alle (financiële) afspraken vastliggen in een contract met een looptijd van 30jaar. Een ogenschijnlijk klein foutje kan grote gevolgen hebben…

In het afgelopen jaar zijn voor het interieur verschillende pantry’s, kasten en zitelementen ontworpen. Daarnaast is ook al het losse meubilair (ca. 6000! items) en sfeerbepalende onderdelen zoals bijvoorbeeld gordijnen bepaald. Door middel van een aantal inspraakrondes zijn de gebruikers betrokken bij het ontwerp. Bijzonder leerzaam om mee te kijken in de keuken van 2 (top) interieurontwerpers. Een belangrijk perspectief om een gebouw vanuit te beoordelen.

Het balanceren van ontwerp & budget en het vastleggen van het ontwerp in werkbare en leesbare tekeningen bleek een zeer uitputtend proces. Maar de aanhouder wint! Na een periode van bijna een jaar zijn is het interieurontwerp nagenoeg klaar. Met de inkoop wordt volgend gestart en medio 2018 wordt het gebouw in gebruik genomen. Iets om naar uit te kijken!

Na maanden van veel ‘regelwerk’ en weinig ‘ontwerpwerk’ verschuift die balans nu (gelukkig) weer de andere kant op. Binnenkort meer nieuws over waar AvoRO nu zoal aan ontwerpt.

Tagged with: , , , , , , , , , ,