Ik gaf het al aan: tijd = geld. Daarom probeer ik de tijd die ik met een ontwerp bezig ben beperkt te houden door hem zo efficiënt mogelijk in te delen. De ervaring heeft mij geleerd dat dit mij het beste lukt door te ‘cirkelen’. Cirkelen in cirkeltjes van inventarisatie, ontwerp en presentatie.

Een voorbeeld hiervan is het cirkeltje waar elk project mee begint: ik inventariseer wat gaan we maken, hoe groot het mag worden, etcetera. Vervolgens ga ik aan de ontwerp-puzzel beginnen, filter de beste ideeën en vat die samen in een presentatie. En dan komen we weer bij elkaar. Het 1e cirkeltje is rond. Want dan ga ik weer inventariseren: want vindt u ervan? Ik noteer de feedback, neem het mee naar de tekentafel en kom vervolgens weer bij u terug met nieuwe tekeningen. Weer een cirkeltje rond. En zo ‘cirkelen’ we net zo lang door totdat het ontwerp klaar is. Of liever gezegd: tot het bouwwerk klaar is.

Hoe lang we ‘cirkelen’ hangt er vooral vanaf van hoe ingewikkeld het project is. Bij een ingewikkeld project zijn eenmaal meer mensen betrokken bij wie ik informatie moet ‘ophalen’ die ik vervolgens moet verwerken in het ontwerp. Dit maakt het ontwerp tot een lastigere puzzel en bij een lastige puzzel duurt het langer voordat alle stukjes op z’n plek liggen.

Dat is hoe het ontwerpproces er in de tijd uit ziet. Maar wat doe ik allemaal als ik ontwerp? En hoe zien die presentaties er eigenlijk uit?

Lees verder over mijn werkwijze

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!