Een ogenschijnlijk standaard opgave: het ontwerpen van een gelijkvloerse woning op een kavel in Koewacht (Zeeuws Vlaanderen). Een beetje bijzonder is het toch wel. De fundering en de begane grondvloer waren namelijk al gestort. En niet op basis van het ontwerp van AvoRO, maar voor twee woningen onder 1 kap. Woningen die a.g.v. de financiële crisis niet verkochten. Na enkele jaren braak te hebben gelegen zijn de 2 kavels als 1 kavel in de verkoop gegaan. Op dit kavel heeft AvoRO een woning ontworpen waarbij de bestaande fundering en vloer gehandhaafd blijven.

schetsmaquette
(afbeelding: schetsmaquette van gips van eerste ideeën)

De footprint van de betonvloer is met afmetingen van ca. 19m breed en ca. 12m diep een kleine 200m2 groot. Groot genoeg om het gewenste gebruiksoppervlak te creëren. Een ruime woonkamer/keuken, een hoofdslaapkamer, een logeerkamer een werkkamer en bergruimtes zijn gevraagd. Een enkel-laags volume bleek groot genoeg om aan de ruimtelijke wensen tegemoet te komen. Een bijkomend voordeel van een enkel-laagsvolume is dat de woning ook goed toegankelijk blijft wanneer de bewoners minder goed ter been raken.

Het woonprogramma is geordend rondom een centraal op de footprint gelegen patio waarin sculpturen komen te staan. Omdat de woning meer ‘in de breedte’ dan ‘in de diepte’ op het perceel ligt is deze patio van nut om in het hart van de woning daglichttoetreding te realiseren. Langs deze patio liggen de verkeersruimten. De ruime entreehal en de gang naar de slaapkamer, badkamer en logeerkamer. Het overgrote merendeel van de verkeersbewegingen voert dus langs de patio zodat de ruimtelijke kwaliteit ervan optimaal benut wordt in het dagelijks gebruik.

plattegrond
(afbeelding: plattegrond van de woning)

De woning ligt vrij dicht op de straat. Vanwege privacy overwegingen zijn de woonkamer en ‘master bedroom’ gesitueerd aan de ruime achtertuin. Deze ruimtes zijn voorzien van grote daglichtopeningen. De straatzijde van de woning is meer gesloten. Met de werkkamer die overdag veel in gebruik is, is toch de ‘toezicht op straat’ gewaarborgd. De zone aan de rechter zijde (vanaf de straat gezien) van het perceel is in zijn geheel gereserveerd voor alle facilitaire functies zoals de carport, berging, bijkeuken en fietsenberging.

rechtsvoor
(afbeelding: impressie rechter voorzijde)

Het volume is ontworpen als een gemetseld donkerbruin volume. Het metselwerk wordt ‘stootvoegloos’ uitgevoerd (er zijn geen verticale voegen). Hiermee wordt de horizontaliteit van het volume benadrukt. Uit dit gemetselde volume zijn ‘grote happen uitgenomen’. De grote gaten worden overspannen door gegalvaniseerde stalen liggers die het bovenliggende metselwerk dragen. Onder de stalen liggers is gekozen voor een wit gestuukte gevelafwerking waar de antracietkleurige gevelopeningen in geplaatst zijn. De patio is aan de voorgevel dicht gezet met witte houten lamellen. De gekozen materialen, het kleurcontrast en de verschillende tactiele niveaus zorgen voor een divers en gebalanceerd gevelbeeld dat zowel van dichtbij als vanaf de straat boeit.

rechtsvoor
(afbeelding: impressie linker voorzijde)

rechtsvoor
(afbeelding: impressie achterzijde)

Tagged with: , ,